maanantai 25. lokakuuta 2010

SÄILYYKÖ LUONTOMME?



Maassamme on syytä olla huolissaan hallituksen ympäristöpoliittisista linjauksista. Julkisuuteen tihkuvien tietojen perusteella ympäristöministeriön toimintamenoja ollaan leikkaamassa rajusti.  Onko nyt meneillään ympäristöministeriön alasajo?  Asia alkoi huolestuttaa jo silloin, kun ympäristöhallintoa supistettiin aluehallintoa uudistettaessa.  Nämä uudistukset toivat mukanaan muutakin, kuin epämääräisiksi jääneitä nimilyhenteitä. Väärää kehityskulkua ei kyetty nykyisen enemmistöhallituksen vuoksi torjumaan. 

Suuri ongelma on siinä, että maassamme on entistä vähemmän keskitetysti työvoimaa siellä, missä ympäristöstämme pidetään huolta. Paperipinojen ja uusien atk-ohjelmien opettelu ja luonnoton määrä työtä uusissa ELY-toimistoissa varmistaa sen, että varsinaiselle ympäristön suojelulle ja siihen tähtäävälle työlle jää entistä vähemmän aikaa.  Tällainen kehitys ei lupaa hyvää maallemme.  Kaikkea ei voida laskea eikä mitata rahalla.

Valtion tulo- ja menoarvioissa ovat olleet viime vuosina yhä useammin myös ympäristöjärjestöjen saamat varat leikkausuhan alla.  Uusimassa budjettiesityksessään hallitus esittää Metsähallituksen luontopalveluiden leikkaamista.  Mitä seurauksia toimenpiteestä olisi maakuntaamme? Kaunis luontomme on monille hälinään ja tungokseen kyllästyneille tärkeä levähdyksen ja virkistyksen lähde. Kunnossa pidetyt nuotio- ja laavupaikat, pitkospuureitit, erämaamajat ja levähdyspaikat ovat keitaita, joihin tulevaisuuden Suomessa tullaan entistä useammin etsiytymään. Näiden, meidänkin maakuntamme yhden matkailua edistävän resurssin ryöstäminen, on hallitukseltamme lyhytnäköistä työllisyys- ja ympäristöpolitiikkaa. Maakuntamme mahdollisuudet uusien luonnontuotteiden tuottajana ja jalostajana ovat vielä suurelta osin käyttämättä. Tarvitaan taloudellista panostusta ja rohkeita kokeiluja aivan uudenlaisten yritysten ja sitä kautta työpaikkojen synnyttämiseen. 

Kehitys on menossa luonnonsuojelun osalta hyvin huonoon suuntaan. Nyt on välttämätöntä nähdä, miten tärkeää on huolehtia elinpiiristämme. Se tapahtuu vain lisäämällä resursseja ympäristön hoitoon ja tukemalla ympäristöjärjestöjä. Luontopalveluiden määrärahoja ei saa leikata. Tarvitsemme ympäristöministeriömme edelleen itsenäisenä ministeriönä, jonka toimialaan kuuluvat ne tehtävät, jotka sille luonnollisesti kuuluvat.

Suomen on huolehdittava ympäristöpolitiikassaan siitä, että se huolehtii oman osuutensa ilmastonmuutoksen hillinnässä.  Siihen kuuluu luonnon monimuotoisuuden turvaaminen ja oleminen kestävän kehityksen eturintamassa.  Parempi vaihtoehto on että talousarviossa osoitettaisiin enemmän määrärahoja ympäristöministeriön tutkimuksen, kehityksen ja suunnittelun määrärahoihin.

Meillä Pohjois-Karjalan ihmisillä on jylhän kauniit ja avarat näkymät kaikkiin suuntiin. Luonto tarjoaa suurelle osalle virkistäytymisen lomassa työn, mutta myös marjojen, sienten ja yrttien poiminnalla merkittäviäkin lisäansioita. Jokamiehen oikeudet takaavat kaikille, niin maanomistajille kuin maattomille mahdollisuuden mennä luontoa kunnioittaen keräämään omaan kellariin tai luonnontuotteiden ostajille syyskesän ja syksyn saalista. Järvet ja joet tuottavat huikaisevia elämyksiä niin meille maakunnan asukkaille kuin matkailijoillekin. Nämä, ihmisille luovuttamattomat arvot tulee säilyä kaikkien ulottuvilla jatkossakin. Kaikkinainen luonnon vähättely ja pilaaminen on sen hyvän pois ottamista tulevilta sukupolvilta, jonka jokainen meistä tietää korvaamattomaksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti